Geachte collega
De ‘Roosteren’ workshop heeft een vaste plaats op de nascholingsagenda voor longartsen (in opleiding) in Zuid-Oost Nederland. Obstructieve longziekten staan steevast centraal in het programma. Drie experts op dit gebied zullen u ook dit jaar weer bijpraten over actuele wetenschappelijke ontwikkelingen. Binnen astma is er sinds de introductie van biologicals veel aandacht voor het concept ‘remissie’, hetgeen de vraag opwerpt of door de vroege inzet van deze middelen ernstig astma te voorkomen is. Binnen COPD ligt de wetenschappelijke focus momenteel ook op vroege interventie en voorkomen van progressie, maar dat neemt niet weg dat wij als longartsen veel patiënten met ernstig COPD zien. Een goede definitie en eenduidige workup van deze patiënten met ernstig COPD ontbreekt echter. Een recente internationale Delphi zal hopelijk in deze behoefte voorzien. Tenslotte schuift het onderzoeksveld van bronchiëctasieën steeds meer op naar de obstructieve longziekten, met aandacht voor o.a. eosinofielen en doelgerichte anti-inflammatoire behandelingen. Tijdens de workshop zullen al deze ontwikkelingen aan bod komen. Ik hoop dat hiermee uw interesse in deze nascholing is gewekt en hoop u te mogen verwelkomen op dinsdag 1 juli 2025.
Prof. Dr. Frits Franssen, MUMC+ / CIRO
Ontvangst met buffet
Welkom
Prof.dr. Frits Franssen, voorzitter
'Tijdige inzet van biologicals om ernstig astma te voorkomen?'
Drs. Lennart Conemans, Maastricht UMC+
'Definitie en work-up van ernstig COPD'
Drs. Mireille Melles, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Rotterdam
'Huidige en toekomstige perspectieven in de behandeling van bronchiëctasieën'
Prof. dr. Eva Van Braeckel, Universitair Ziekenhuis Gent
Discussie
Prof.Dr. Frits Franssen
Einde bijeenkomst
Doelgroep
Deze nascholing is bestemd voor longartsen, longartsen in opleiding, verpleegkundig specialisten en physician assistants. De inhoud is specifiek voor deze doelgroep bestemd en inhoudelijk goedgekeurd. Het is dan ook niet toegestaan dat anderen dan bovengenoemden aan deze nascholing deelnemen.
Geboden gastvrijheid
De kosten voor de door AstraZeneca geboden gastvrijheid benaderen € 53,00. Deelname aan deze bijeenkomst is gratis.
Aanmelding
U kunt zich voor deze nascholing inschrijven via www.nascholingen.nl. Indien u nog geen account heeft, dient u eerst éénmalig een account aan te maken. Pas als u ingelogd bent, kunt u zich inschrijven. U ontvangt altijd een bevestiging en herinnering. Uw accreditatiepunten worden via uw account verwerkt.
Inlichtingen
Bart Houben, Severe Asthma Lead, AstraZeneca, 06-53639711 of bart.houben@astrazeneca.com