Chronische nierschade (CNS) komt voor bij patiënten met en zonder diabetes. Het is de meest voorkomende eerste complicatie bij patiënten met diabetes type 2, met een significante impact op sterfte en kwaliteit van leven1. Voor patiënten met CNS zijn diverse nierbeschermende behandelingen beschikbaar met verschillende aangrijpingspunten.
Het doel van deze nascholing is het bevorderen van multidisciplinaire zorg en netwerkgeneeskunde, zodat verschillende zorgprofessionals beter samenwerken rond de patiënt met CNS en overeenstemming bereiken over de optimale behandelingsstrategie voor deze groep. Daarom worden zowel het opsporen van patiënten met CNS, als ook de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van behandeling van CNS, besproken.
Deze nascholing is bestemd voor huisartsen, apothekers, praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, diabetesverpleegkundigen en physician assistants. De inhoud is specifiek voor deze doelgroep bestemd en inhoudelijk goedgekeurd. Het is dan ook niet toegestaan dat anderen dan bovengenoemden aan deze nascholing deelnemen.
Ontvangst met soep en broodjes
Deel 1: opsporen en behandelen van chronische nierschade, de nieuwste inzichten
V.S.K. Marapin, internist-nefroloog, Sint Jans Gasthuis, Weert
Pauze
Deel 2: casuïstiek met patiënten chronische nierschade
Einde nascholing
De kosten voor de door AstraZeneca geboden gastvrijheid benaderen € 20,00. Voor u zijn er geen kosten aan deze nascholing verbonden.
Bart Berendsen, AstraZeneca, tel. 06-20131218
Carolien Reilink, AstraZeneca, tel. 06-53624868.
Graag tot ziens op donderdag 30 januari aanstaande.
Met vriendelijke groet,
Bart Berendsen Carolien Reilink
CVRM Lead Diabetes Lead
1 Leemrijse, C., Heins, M., Kager, C., Korevaar, J. Chronische nierschade in de huisartsenpraktijk: prevalentie en behandeling conform de NHG-standaarden. Utrecht: Nivel, 2021.